Fri fragt på alle ordrer over 499 kr. - Levering kun 42 kr. - Sikker betaling med 3D Secure - 14 dages fuld returret
Fri fragt på alle ordrer over 499 kr. - Levering kun 42 kr. - Sikker betaling med 3D Secure - 14 dages fuld returret
Indkøbskurv 0

Fejl du kan komme til at lave ved amning- som ny mor

Amning kan for nogle være svært og bøvlet i starten, og for andre vil det være nemt fra start af. Alle mødre, bryster og babyer er forskellige, så vær ikke ked af, hvis der opstår problemer i starten; og giv ikke op hvis du gerne vil amningen! 

Ofte kan man læse meget om amning, lytte til råd fra andre mødre, og derfor antage at du og dit barn skal passe ind i andres rytmer og erfaringer. vi anbefaler at du fra start af, forsøger at stole på dig selv og dit barn, I kan godt! Og accepter hvis det er svært, og søg råd fra personale på sygehus og din sundhedsplejerske. At kontakte en professionel ammehjælper kan også være godt givet ud, da du så får personlig hjælp til at få amningen til at lykkes.

Her har vi samlet nogle af de fejl man kan gøre i starten af sit ammeforløb.

 

Du tror du ikke har mælk nok

Dit bryst producerer mælk hele tiden, og du vil derfor ikke kunne løbe tør for mælk. Hvis dit barn dier ofte, skal du sørge for at barnet spiser færdig ved et bryst, så det får det fede mælk til sidst. Du kan forestille dig at det første mælk slukker tørsten, og det sidste mælk mætter. Hvis du tilbyder "et nyt bryst" kort efter barnet har spist, vil det kun få slukket tørsten, men ikke blive mæt. Hvis dit barn har lagt ved brystet, og skal skiftes eller bøvse, skal du tilbyde det samme bryst igen.

Du kommer også til at opleve dage hvor barnet vil til brystet hele tiden. Her er det vigtigt at du ikke konkluderer at du ikke har mælk nok, og derfor supplerer med flaske. At barnet vil spise ofte, er en naturlig måde for barnet at signalere at nu skal din mælkeproduktion op, og efter en dags tid vil din mælkeproduktion være øget til barnets "nye" behov. Vælger du at supplere med flaske her, vil din krop ikke få den automatiske besked på at sætte produktionen op.

 

Du skal amme siddende i en stol

Det er godt for dine skuldre og ryg, hvis du ammer i forskellige stillinger. For mange er det nemmere at ligge ned at amme, og nogle har brug for at støtte med en stofble under brystet, for at brystet skal komme op i rigtig højde til barnet. Så hvis du har gæster, eller er ude af hjemmet, så gå i et andet værelse hvis det passer jeres amning bedst. du behøver ikke sidde i en sofa hvis det er bøvlet for jer, du skal amme i den stilling som du har det bedst med.

 

Du laver ammeskema

Hyppigheden af amninger svinger, og dit barns behov for at spise ændrer sig hele tiden. Du kommer til at opleve at barnet har "spisedage" hvor mælkeproduktionen skal sættes op, dage hvor barnet er mere vågen, og dage hvor barnet sover meget. Nogle børn spiser kun 5-10 minutter, og andre kan bruge 30-45 minutter på et måltid. Nogle gange vil barnet have en lille tår for at slukke tørsten, og andre gange vil barnet spise sig godt mæt, inden en lur. Du skal derfor ikke stresse over at jeres ammemønster ikke kan passes ind i et skema. Brug tiden på at lære dit barn at kende, kig efter hvordan dit barn udviser sult, mæthed, træthed, og stol på at du kender dit barn udfra barnets signaler; og ikke ud fra hvornår en app eller dit ur fortæller dig at barnet burde spise. Hvis dit barn trives og tager på i vægt, er alt som det skal være! 

 

Du har dårlig erfaring med amning fra storesøskende

For at gentage, alle børn er forskellige! Børns sutteteknik og styrke er forskellig fra hinanden, så selv om du har måtte opgive amning tidligere, så er din nye baby sin helt egen, og du kan sagtens få et godt ammeforløb denne gang. Dertil kan andre faktorer ha påvirket amningen tidligere; stress, uro, dårlig vejledning i starten, fysiske påkendelser efter fødsel osv. Så ikke udeluk amning, baseret på tidligere erfaringer, hvis du ønsker at amme.

 

Suttebrik

De fleste oplever ømme brystvorter i starten, som går over efter den første uges tid. Men får du sår, eller oplever ømhed i længere tid, kan det være dit barns sutteteknik. På nogle sygehuse får man udleveret en suttebrik så snart man nævner ømme brystvorter, og det kan få den konsekvens at ødelægge hele dit ammeforløb.

Inden du prøver en suttebrik, skal du sørge for (evt. i samråd med en ammevejleder):

  • En korrekt ammestilling
  • At barnet sutter korrekt
  • Undgå at give dit barn en sut ind til amningen fungerer
  • Malk forsigtigt ud hvis du har brystspændinger inden amning

Hvis du har rifter eller indadvendte brystvorter, og derfor vil prøve med en suttebrik, så prøv at tænke på suttebrikken som en aflastning til din brystvorte, og ikke en erstatning. 

 


Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar